Flottielje zeilen Kos

Al vroeg in het jaar zomer en talloze eilanden, dat is de Dodekanesos in het oosten van Griekenland
Informatie aanvragen
Nederlandse begeleiding
Ideaal voor gezinnen met kinderen
Keuze uit diverse boten
SGR en borggarantie!

Flottielje zeilen Kos

De Dodekanesos liggen helemaal in het oosten van Griekenland, vlakbij de Turkse kust. Dit betekent dat de zomer al vroeg begint. Daarom zeilen we in de meivakantie met een Tubber flottielje langs de noordelijke eilanden van de Dodekanesos. Tot de noordelijke eilanden van de Dodekanesos behoren: Kos, Pserimos, Kalimnos, Leros, Patmos, Lipso, Farmakonisi, Arki, Agathonisi, Ikaria, Fournoi en Samos. Te veel eilanden om in één week te bezoeken, maar we gaan er tijdens deze gezellige flottielje zeker een aantal van zien.

Data flottielje zeilen Kos

- 1 week van 14 oktober - 21 oktober. (2018)
- 1 week en 2 weken 5 oktober - 19 oktober (2 weken), 19 – 25 oktober (1 week) (2019)

Zeilklimaat Kos

Kos kent een perfect zeilklimaat in de zomer. Het Griekse eiland kent een lange, warme en droge zomer, met winden tussen de 4 en 6 Beaufort. Wat wil je nog meer?

Voorbeeldroute flottielje Kos

Zaterdag 1: Kos - Vahti, 16 mijl

Bijeenkomst en receptie in het kantoor van de haven. Kos is bekend van Hippocrates, een van de oudste en meeste bekende geneesheren.Voor vertrek is de stad Kos zeker de moeite waard om even in te lopen en er bovendien de laatste boodschappen te doen. ’s Middags is de schippersbriefing en om 17.00 uur kun je inchecken op jouw zeiljacht. We vertrekken deze dag meteen al noordwaarts richting Kalimnos. Hier leggen we aan bij Vathi in een kleine baai met een aantal Griekse taverna’s. We kunnen aanmeren maar ook voor anker gaan liggen en met de bijboot richting het land. Veel inwoners zijn van Kalimnos vertrokken om elders werk te zoeken, maar velen zijn op latere leeftijd weer geremigreerd. Hierdoor wordt er goed Engels gesproken. Maar ook het authentieke van Kalimnos is bewaard gebleven.

Zondag 2: Vahti - Leros, 16 mijl

Onderweg gaan we voor anker in de baai Pandeli waar je lekker kunt lunchen en snorkelen. Het eiland Leros is een stuk groener dan Kalimnos en heeft veel Italiaanse invloeden, doordat het eiland in de Tweede Wereldoorlog bezet is geweest door de Italianen. De haventjes op Leros zijn bloemrijk en worden gekenmerkt door een samensmelting van Italiaanse en Griekse sferen.

Maandag: Leros - Samos, 33 mijl

We maken ons klaar voor een lange zeildag. Naast Kos is Samos het meest bekende eiland dat we deze week aandoen. Het eiland Samos is het meest noordelijke eiland van dit gebied en ligt dichtbij Turkije. Het is een prachtig Grieks eiland met veel natuurschoon. Na deze lange tocht blijven we 2 nachten op Samos, maar wel in verschillende havens zodat er wat te zeilen en te zien valt. We meren aan in de havens Marathokampos en Pithagorion, dat is vernoemd naar Pythagoras (van de stelling van Pythagoras). Pythagoras is geboren op Samos en daar zijn ze nog steeds trots op.

Dinsdag: Samos - Marathokampos, 14 mijl

De volgende dag varen we langs de zuidkust van Samos naar het zuidwesten. Daar ligt Marathokampos, een klein dorpje waar het lang verboden was voor zeiljachten, maar waar nu op kleine schaal toerisme is ontstaan. Hier kun je nog resten vinden van het vroegere militaire oefenterrein.

Woensdag: Marathokampos - Nisidhes Fournoi, 16 mijl

De eilandengroep Nisidhes Fournoi bestaat uit een groot aantal bewoonde en onbewoonde rotseilanden. De twee grootste zijn Fimaina en Fournoi. Hier vind je veel diepe inhammen en sieren minifjorden de steile kust. Het is op zich al bijzonder om tussen deze rotsformaties door te varen om uiteindelijk aan te meren bij Fournoi. Het zeilen in dit gebied is geconcentreerd manoeuvreren tussen de rotsformaties door, maar wees gerust, velen zijn ons voorgegaan!

Donderdag: Nisidhes Fournoi - Lakki, 35 mijl

Deze dag beginnen we weer aan onze tocht zuidwaarts en varen opnieuw richting Leros, maar deze keer naar de westkant van het eiland en het dorp Lakki. Lakki is in één woord schitterend, want ook hier zijn de Italiaanse invloeden herkenbaar. ’s Avonds gaan we heerlijk uit eten in een van de vele taverna’s in de haven.

Vrijdag: Lakki - Kos, 31 mijl

Met de overwegend noordoostenwind is de afstand deze dag gemakkelijk te bezeilen. Zo kun je volop genieten van het water en de wind om je hoofd. Aan het einde van de dag komen we weer aan bij Kos. Nadat we hebben aangelegd, gaan we nog een laatste keer met elkaar uit eten.

Zaterdag: Kos

Om 9.00 uur is het tijd om van boord te gaan.
 

Onze klanten geven ons een 9!

 Altijd blij als we weer met jullie gaan zeilen, dit jaar een nieuwe Bavaria Gerard uit Rotterdam.
kiyoh-193x104.png