Zeilen in Australië

Tussen het rif en de kust liggen tientallen eilanden. Veel van deze eilanden zijn ontstaan door vulkanische activiteit. 
Zeilvakantie Australie Whitsunday Beach
Landen > Australië

Rond de wereld zeilen zonder te weten wat voor dag het is?

Zeilen langs de Australische​ kust

James Cook was niet eens de eerste Westerling die Australië ontdekte. Dat was de zeilende Nederlander -jawel-  Kapitein Willem Janszoon. Hij zeilde 164 jaar(!) eerder al met de “Duyfken” naar het noorden van Australië, naar wat nog steeds Dirk Hartog Island heet. Maar de goede man meende dat het verlaten achterland nooit geld zou kunnen opleveren en hij zeilde weg van de plek waar nu ‘s werelds grootse koper - en ijzererts mijnen liggen...Langs de Australische kust schijnen nog koperen platen op bomen te vinden te zijn die getuigen van de landingen van de Nederlanders. Een kust die zo onwaarschijnlijk mooi is voor zeilers dat als hij niet bestond, zou moeten worden uitgevonden.

Queensland in het oosten is het mooiste gedeelte, vooral omdat daar veel meer bescherming is door het voor de kust liggende Great Barrier Reef. Tussen het rif en de kust liggen tientallen eilanden. Veel van deze eilanden zijn ontstaan door vulkanische aktiviteit. Ze bieden de zeiler een enorm aantal ankerplaatsen die, als ze in Europa zouden liggen, bezaaid zouden zijn met parasols en toeristen. Maar hier ligt je vaak alleen op het strand.

Wij verhuren hier zeiljachten (monohulls en catamarans) Het is geen enkel probleem om bareboat te charteren: wie op de Noordzee kan varen heeft in Australische wateren geen enkel probleem. Maar als je liever een schipper mee hebt of op een verzorgde reis meevaart om zo de mooiste gedeeltes te zien, dan kan dat ook. Stuur ons gerust een verzoek om een op maat gesneden reis voor je samen te stellen, of kijk op de zoekpagina met jachten met welk schip je rond de Whitsunday eilanden wilt zeilen. Want dat moet je een keer gedaan hebben! 

Rond de wereld zeilen zonder te weten wat voor dag het is?

Het is iets te kort door de bocht en zeker te weinig eer voor een van de beste navigators die heeft geleefd. Toch overkwam James Cook iets dergelijks. In de veronderstelling dat het Pinksteren was gaf hij het eiland de Engelse naam Whitsunday. Hij vergiste zich echter in de datum... Vergissen is menselijk en die menselijkheid bleek te meer toen Cook in zijn logboek schreef over zijn eerste ontmoeting met de Aboriginals in Australië. Als hij namelijk in 1770 landt in de buurt van waar nu Sydney ligt ziet hij deze mensen voor het eerst. En zij zien voor het eerst blanken. Cook schrijft dat hij onder de indruk is van hun stoïcijnse houding: als zijn schip de Endeavour de baai in vaart liggen er enkele bootjes met Aboriginals te vissen. Hoewel zij nog nooit een dergelijk schip kunnen hebben gezien kijken ze slechts eventjes op, om dan weer door te gaan met vissen. Uit hun blikken, schrijft Cook, maakten we op dat er eigenlijk niets was dat ze van ons wilden. Behalve misschien dat we weer weggingen.

Weggaan deden ze niet, de Engelsen. En het zou lang duren voordat er weer iemand langskwam die de Aboriginals als mensen beschouwde. Tot die tijd, waarbij van de oorspronkelijke 700.000 bewoners minder dan 10 % overbleef, werd er op ze gejaagd als hinderlijk ongedierte. De Aboriginals kwamen naar schatting 40.000 jaar geleden naar Australië. Er zijn vele droevige verhalen te vertellen over deze botsing tussen de oude en de nieuwe wereld. Het alcoholprobleem van dit naar de onderkant van de samenleving verdreven natuurvolk bijvoorbeeld. Maar u kwam niet op deze site om over droevigheden te lezen dus we laten het hierbij. Maar als u in het winkelcentrum een dronken aboriginal op de weg ziet liggen weet dan dat de man zijn redenen heeft.  40.000 Redenen om precies te zijn.