Met kinderen zeilen? Volg deze tips!

Kinderen zijn er niet om de stootwillen op te bergen! Dat doe je als ouder zelf en je zet je kind aan het roer.
Informatie aanvragen Zeilen met Kinderen

Samen varen

Voor gezinnen met kinderen is het leuk om met andere schepen mee te varen. Daartoe organiseren we zogenaamde flottieljes. In een groep van 5 tot 10 andere schepen varen we een vooraf besproken route. Met de vloot vaart een schip mee, bemand door een ervaren schipper die alle leuke havens kent. Hoewel iedereen op zichzelf vaart, komt iedereen aan het eind van de dag weer aan in
dezelfde haven. De kinderen zien hun vriendjes weer en jij kunt met andere ouders gezellig naborrelen. Een flottielje is voor ouders en kinderen de ideale manier om te zeilen.

Aan wal

Voor kinderen is een boot slechts een middel om op leuke plaatsen te komen. En dat zijn de havens, zandbanken en andere plekken waar je vriendjes kunt maken, spelen, zwemmen, vissen, krabben vangen, vliegeren en vooral lekker je eigen gang gaan. Maak zeiltochten dus niet te lang. In de meeste vaarwateren zijn er bezeilde havens op minder dan drie uurtjes varen. Dan blijft het leuk. Flottieljetochten gaan nooit over lange afstanden. Hoewel je zolang kunt zeilen als je wilt, is het bijna altijd mogelijk om na pakweg 2,5 tot 3 uur weer aan wal te zijn.

Aan boord

Zeilen biedt voor kinderen het ultieme vermaak. Zolang er maar niet te lang gezeild wordt, want aan boord is immers alles aan regels gebonden. Draag je zwemvest, zit niet met je tengels aan die lijn... Alles beweegt en valt om. Dus zeilen is niks voor kinderen? Dat valt alles mee! Verstandige ouders zeilen korte stukjes; kinderen vinden het een aantal uurtjes prachtig, vooral als ze bij het varen worden betrokken en dingen mogen doen. Daarna moet er weer een haven worden aangelopen of geankerd worden in een baai.

Een emmer vol beesten

Aan wal wordt het leuk voor ze: met hengels achter de vissen in de haven aan, nieuwe vriendjes maken of als pa & ma naar een waddenhaven zijn gezeild: krabben vangen. Met een diepte investering van zegge 1 stukje vliegertouw en een wasknijper heeft u geen omkijken meer naar ze. Bind de knijper aan een lijntje van ongeveer 2 meter, pak met de knijper een stukje vlees, worst of het beste; een kapotte mossel en doe ze 1 keer voor hoe je de knijper zachtjes voor een krab laat zakken die zich onder de wal verstopt. Zodra de krab het aas pakt zachtjes ophalen en al snel ligt het eerste hebberige monster in de emmer. Je staat er versteld van hoe snel een kind leert waar krabben zich ophouden. Aan het eind van de dag krijg je trots een emmer vol van die beesten onder je neus geduwd. Kind afsoppen en er wordt niet eens meer geprotesteerd bij het naar bed gaan.

Wandelen op de zeebodem

Iets anders waar je kinderen een plezier mee doet: ga zeilen met een schip dat geschikt is voor ondiepe wateren. Een ouderwetse platbodem of een modern jacht met ophaalbare kiel. Daarmee kom je op de mooiste plekjes. Op de Waddenzee kan het schip zelfs droogvallen bij laagwater. Wandelen op de zeebodem, waar een uurtje geleden nog werd gevaren. Kijk, dàt vinden ze leuk!  Het is educatief om ze uit te leggen waarom het eb en vloed wordt en meestal is meer informatie een goede manier om ze geïnteresseerd te houden. Maar er kan bijvoorbeeld ook worden overlegd welke route moet worden gevolgd om over de ondieptes te navigeren. Hoe meer kinderen erbij worden betrokken, hoe meer ze het waarderen. Totdat ze wat ouder worden en het moment aanbreekt dat iedere booteigenaar vreest: “Zeg pa, die boot van jou hè? Mogen wij die dit weekend lenen?”
 

Zo zeil je veilig met kinderen

- Zwemvesten aan.
- Denk om lijnen waarin een hand of voet bekneld kan raken (leg uit hoe een lijn op de lier wordt belegd).
- Voorzichtig met de ankerlier.
- Blijf in de kuip bij slecht weer.
- Een giek is hard!
- Voorzichtig met hete dranken.
- Leer ze voorzichtig te zijn met het afhouden van de boot bij aanleggen, liever een deuk in de boot dan een bekneld lichaamsdeel.
- Leer ze om niet van een afstand van de boot op de steiger te springen, maar te wachten tot het schip dichterbij is.
- Sluit ‘s nachts het gas af (ook als er alleen volwassenen meezeilen trouwens).

Ter leringh ende vermaeck

Betrek de kinderen bij het varen! Ze vinden het fantastisch om te sturen, knopen te leggen, de route uit te stippelen, de motor te starten, kortom, alles te doen wat zeilen zo leuk maakt. Ze zijn er niet alleen om de stootwillen op te bergen. Sterker nog: doe dat zelf en geef hen eens de verantwoordelijkheid over het roer.