NWI Nationaal Watersport Instituut

Wij bereiden je goed voor op zeezeilen in het buitenland met speciale zeillessen of een zeilcursus
Informatie aanvragen NWI zeilles zeilcursus

Zeillessen en cursussen in samenwerking met Nationaal Watersport Instituut

Wil je leren zeilen? Of wil je jouw zeilkennis vergroten? Volg dan zeillessen bij het Nationaal Watersport Instituut. Wij geven lessen zeezeilen voor beginners en gevorderden en bieden o.a. een speciale echtparencursus of een gezinscursus. De zeillessen worden gegeven door onze zeer ervaren instructeurs, die jou alle finesses van het zeezeilen bijbrengen.

• Zeilcursus en vakantie in één
• Beginnerscursus
• Gevorderdencursus
• Cursus schipper
• Cursus varen en manoeuvreren op de motor
• Echtparencursus
• Gezinscursus
• Cursus flottielje zeilen


Het NWI geeft haar cursussen conform de richtlijnen van het CWO (Commissie Watersport Opleidingen), de landelijke toetsnorm voor de kwaliteit van watersportopleidingen.
 

Aanbod praktijkcursussen
 

- Zeilcursus en vakantie in één

Je kunt ook kiezen voor zeilcursussen met een zeilvakantie gevoel. Lekker leren zeilen, genieten van de Friese wateren en misschien wel even ergens ankeren en genieten van een bbq. Zeilcursus en vakantie in één.

Avontuurlijke zeilcursus Friese meren en IJsselmeer
Stoere zeilcursus Waddenzee en IJsselmeer
Zeilcursus tijdens pittoreske tocht Markermeer en IJsselmeer

 

  • - Beginnerscursus

Je leert de beginselen van het zeilen op een kajuitzeilboot. Aan het einde van deze cursus ben je een volwaardig lid van de bemanning onder leiding van een schipper. Je snapt de commando's en manoeuvres en kunt de schipper assisteren bij de uitvoering.
Duur van de cursus: 4 dagen.

 

- Zeilcursus voor gevorderden

Je wordt opgeleid tot schipper op een kajuitzeilboot. Aan het einde van deze cursus kun je zelfstandig onder lichte weersomstandigheden leidinggeven aan boord. Je kunt een tochtje plannen en uitvoeren met de beschikbare bemanning, maar nog wel onder toezicht van een instructeur.
Duur van de cursus: 5 dagen.

 

- Cursus schipper

Je wordt opgeleid tot zelfstandig schipper aan boord van een kajuitzeilboot. Aan het einde van deze cursus kun je onder vrijwel alle weersomstandigheden jouw schip de baas, ook op zee. Je kunt dagtochten voorbereiden en plannen, alsmede de bemanning instrueren en aansturen.
Duur van de cursus: 7 dagen.

 

- Cursus varen en manoeuvreren op de motor

We leren je beter te varen op de motor. Welke krachten werken er op het schip en wat is de invloed van de schroef op het schip. Hoe leggen we het schip netjes aan de wal. Hoe benaderen we een sluis en hoe leggen we daar aan. Het binnenvaren van een haven en aanleggen in een box. Al deze onderwerpen komen uitgebreid aan bod in deze aanvullende cursus manoeuvreren op de motor.
Duur van de cursus: 2 dagen.

 

- Zeilcursus voor (echt)paren

Jij en je partner willen samen leren zeezeilen, maar je wilt niet te boek staan als het 'schreeuwende duo' dat elkaar de fouten toeschuift die uit onmacht zijn ontstaan? We leren jullie in deze cursus samen als team aan boord te opereren. De basis voor dit teamwork is planning en overzicht in de uitvoering. De juiste rolverdeling aan boord zorgt voor rust en duidelijkheid. Afhankelijk van het instapniveau wordt aandacht besteed aan de eigen zeilvaardigheid, waarbij ook weer een goede planning en rolverdeling centraal staan. Samenwerken is het toverwoord van deze cursus.
Duur van de cursus: afhankelijk van eigen zeilvaardigheid, als richtlijn kan worden gehanteerd 2 dagen.

 

- Gezinscursus

Ook in deze cursus staat samenwerken centraal. Jijzelf, je partner en jullie kinderen leren in deze cursus het belang van uitvoering conform de planning. Ook hier weer de rust aan boord door een duidelijke rolverdeling; bij het afvaren, het hijsen van de zeilen, het aankomen en afmeren. Indien gewenst kan de eigen zeilvaardigheid op een hoger plan worden gebracht, waardoor een beter inzicht wordt verkregen in het hoe en waarom van de manoeuvres.
Duur van de cursus: afhankelijk van eigen zeilvaardigheid, als richtlijn kan worden gehanteerd 2 dagen.

 

- Cursus flottieljezeilen

Jouw zeilvaardigheid is van voldoende niveau en je hebt besloten mee te gaan met een flottielje. Maar gaat het in het buitenland allemaal hetzelfde als in Nederland? Wat is eigenlijk Mediterraans ankeren? Hoe vaar je in Kroatië of Italië een haven binnen? In deze cursus leer je alle kneepjes van het flottielje zeilen in het buitenland en wat je kunt verwachten als je meezeilt in een flottielje.
Duur van de cursus: 1 dag.
Neem contact op voor de mogelijkheden.
 

Leshaven

De zeillessen van het NWI in Nederland worden gegeven vanuit de jachthaven van Lemmer. Het lesgebied zal dan ook in de meeste gevallen het Ijsselmeer betreffen.
Een zeilcursus kan uiteraard ook worden gecombineerd met een vakantie in het buitenland. Zo kunnen we je bijvoorbeeld weekcursussen aanbieden in Kroat met een Nederlandse instructeur.
 

Instructeurs

Onze instructeurs hebben een zeer gedegen opleiding achter de rug. Hun eigen zeilvaardigheid is van een bijzonder hoog niveau. Daarnaast zijn ook hun vaardigheden in lesgeven uitstekend ontwikkeld. Bij het Nationaal Watersport Instituut benadrukken we dat onze instructeurs naast hun methodische en didactische kennis van het lesgeven ook over behoorlijke sociale vaardigheden moeten beschikken. Jouw cursus bij het NWI is niet alleen nuttig, maar ook een leuke en gezellige ervaring.